eFaktura feiret​ 20 år 7. juni 2021!

​Siden 2001 har Mastercard Payment Services utviklet og driftet eFaktura-tjenesten for bankene i Norge. Tjenesten har hjulpet millioner av forbrukere med forenklet regningsbetaling og ikke minst effektiv digital fakturering for bedriftene. Nå 20 år senere er tjenesten fortsatt like relevant og moderniseringen med Ja-takk til-alle de senere år har vært med å bidra til enda hurtigere digitalisering av papirfakturaen!

Historie

Tjenesten ble etablert av bankene og Mastercard Payment Services (tidligere BBS/Nets) som en moderne åpen infrastruktur der bedrifter kan sende fakturaer digitalt  og forbrukere mottar eFaktura i alle sine betalingsflater. Avgjørende i etableringsfasen var samarbeidet mellom banker, ERPs og noen store kreditorer for å sikre kritisk masse og insentiver i markedet til å benytte løsningen.

 
De siste 20 årene har eFaktura bidratt til en enorm nedgang i antall papirfakturaer sendt til forbrukere. I 2020 mottok Norges 5,6 millioner innbyggere 164 millioner eFakturaer – en økning på 64% over to år. Sammen med AvtaleGiro har man nå digitalisert over 80% av fakturaer til forbrukere.

 

Fremover

2021 blir et viktig år for eFaktura med saneringen av eFaktura 1.0  i desember. Overgang til eFaktura 2.0 vil gi forenkling og økt digitalisering både for bedrifter og forbrukere, men krever at Mastercard Payment Services, banker, bedrifter, ERPs, og distribusjonsaktører gjør sin del av jobben for å sikre en så god overgang som mulig. Vi har stor tro på at det fantastiske samarbeidet som er bygd opp i økosystemet i løpet de siste 20 årene, vil bidra til en god overgang!


Vi har snakket med Eivind Hegland i If Forsikring, som har håndtert overgangen fra eFaktura 1.0 til 2.0 på en strålende måte. 


Vi forventer at kombinasjonen av en regional suksesshistorie som eFaktura og Mastercards globale erfaringer innen betaling, nettverk og relasjoner, vil kunne bidra til enda bedre løsninger for regningsbetaling internasjonalt.
{
  "error": null,
  "ribbons": [
    {
      "id": "ctl00_PlaceHolderMain_RibbonPanel0_wrapper",
      "color": "#141413",
      "image": "/norway_/PublishingImages/web_banner_4.jpg?RenditionID=8",
      "overlay_alpha": null
    }
  ]
}